Patlıcan Kebabı
Malzemeler
4 tane patlıcan
7-8 adet arpacık soğan
2 orta patates
7-8 diş sarımsak
Köftesi için;
300 gr. kadar kıyma
Bir bayat ekmeğin içi
1 orta boy rendelenmiş soğan
1 diş sarımsak
1 adet yumurta
1 avuç ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
Sosu için;
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım kaşık biber salçası
Biraz sıvı yağ
1 çay bardağı su
Tuz
Karabiber
İstenilen baharatlar
Yapılışı : Köfte malzemelerimizi bir kapta yoğurun. Patlıcanları bir parmak kalınlığında halka halka kesin. Tepsiye dizerken bir patlıcan bir köfte, bir patlıcan bir köfte şeklinde yerleştirin. Aralara veya boşluklara patatesi halka halka kesip yerleştirin. 7-8 diş sarımsakları da soyup bütün halinde tepsiye aralara koyun. Arpacık soğanları da kalan boşluklara yerleştirin. Sosu karıştırıp üzerine dökün. Üzeri hemen kızarıp yanmasın diye folyo ile kapatın ve üstünden bir kaç delik açın. 200 derece fırında köfte ve patlıcanlar pişene kadar pişirin. Ara ara açıp kontrol etmek için baktığınız sırada üzerinin kızarmasını isterseniz folyoyu çıkarın. Biraz da bu şekilde pişirin.
Saç Kavurma
Malzemeler
1 büyük soğan
2-3 arpacık soğan
3-4 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3 adet domates
250 gr kuşbaşı et
Tuz
Pul biber
Karabiber
Köri
Yapılışı:
Saca 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı dökün. Kuşbaşı eti orta ateşte pişirmeye başlayın. Suyunu biraz çekince küçük doğranmış soğan ile biberi de saca koyup pişirin. Hafif diriliği gittiğinde domatesi ekleyin. Tuz ve baharatı ekleyin.
Köri baharatını keşfettiğimden bu yana kısır,patates salatası menemen,tavuk,et yemeklerinde kullanıyorum.Hepsinde de sevdim. Lezzeti güzel. Ayrıca çok da faydalı. Tavsiye ederim.
Soğan Kızartması
Malzemeler
İstediğiniz kadar küçük soğan (Ben 6 adet kulandım)
1 yumurta
un
galeta unu
tuz
sıvı yağ
Yapılışı: Soğanların kabuklarını soyun. Soğanları 6-7 parçaya ayıracakmışız gibi dilimler yapalım yarıya kadar. Soğanları önce una sonra yumurtaya sonra da galeta ununa batırın. Yağda kızartın. Afiyet olsun.
Izgara Köfte
Malzemeler
1 adet soğan
1 adet yumurta
Bir miktar ekmek içi
Tuz
Karabiber
Kimyon
Yapılışı: Kıymanın içine rendelenmiş soğan ve diğer malzemeler eklenir. Tuz, karabiber ve kimyonu ağız tadınıza göre ekleyin. Elinizde köfte şekli verdikten sonra elektirikli ızgara varsa onda yoksa tavada pişirin. Afiyet olsun.
Tel Şehriye Pilavı
Malzemeler
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı tel şehriye
1,5 su bardağı su veya tavuk suyu
Tuz
Yapılışı: Teflon tencereye yağı koyup tel şehriyeleri ilave edin. Şehriyeler kızarıncaya kadar kavurun. Suyu dökün ve tencerenin kapağını kapatın. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin ve altını kapatıp demlenmeye bırakın. Afiyet olsun.
Izgarada Pirzola
Malzemeler
10 -15 adet pirzolalık et
tuz
kimyon
karabiber
Yapılışı: Ete ağız tadınıza göre tuzlayın. Üzerine kimyon ve karabiber serpiştirin. Izgarada pişirin.
Körili Sacta Kavurma
Malzemeler
250 – 300 gr. kadar kuşbaşı et
1 domates
1 kırmız biber
1 sarı dolmalık biber
1 soğan
tuz
karabiber
köri
Yapılışı: Soğan ve biberleri doğrayın. Domatesi küp küp doğrayın. Kavurma sacı içine yağı ve eti koyun etin rengi dönünceye kadar kavurun. Üzerine soğanı katın kavurun, biberi katın kavurun ardından domatesi katın, karıştırın orta ateşte domatesin bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar kavurun. Kavurma üzerine tuz, karabiber ve köri ekleyip karıştırın. Afiyet olsun.
Hamsi Tava
Malzemeler
yarım kg. hamsimısır unu
tuz
sıvı yağ
Yapılışı: Hamsileri temizleyip tuzlayın. Mısır ununa bulayıp yağlanmış tavaya dizin. Bir tarafı kızarınca diğer tarafını kapağıyla omlet yapar gibi ters çevirip kızartın. AFİYET OLSUN
Tavanın çizilmemesi için tabağa aktardıktan sonra resim çekebildiğim için tavada iken olan resim maalesef yok.
Tavuk Etli Kuru Fasulye
Malzemeler
1 tavuk göğsü
2 su bardağı kuru fasulye
1-2 yemek kaşığı domates salçası
1 kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağı
Yapılışı: Fasulyeler akşamdan ıslatılır. Fasulyeler haşlanır. Yarı pişmiş durumda iken ocağın altı kapatılır. Soğan küp küp doğranır. Tencereye soğan, tuz, domates salçası, yağ konup ocak yakılır ve kavrulur. Daha sonra et ilave edilip 5 dk kadar karıştırılır ve fasulye ilave edilir. Yemeğimizin üzerini bir parmak geçecek şekilde su ilave edilir. İsteğe göre su oranı çoğaltılır veya azaltılır. Fasulyeler pişince ocak kapatılır. Afiyet olsun.
Havuçlu Pırasa Yemeği
Malzemeler
1 kg pırasa
3 adet havuç
2-3 yemek kaşığı kadar pirinç
2 yemek kaşığı salça
Tuz
Limon suyu
Zeytinyağı
Yapılışı: Pırasalar yıkanır. 4-5 cm kadar boyunda doğranır. Havuçlar da yarım ay şeklinde doğranır. Tencereye zeytinyağı koyup havuç ve pırasalar 3-4 dk kadar kavrulur. Salça eklenir, karıştırılır. 2 dk kadar daha kavrulur. Üzerini biraz geçecek şekilde su eklenir. Havuç ve pırasalar biraz piştiğinde bol suda yıkanmış pirinçler ilave edilir. Tuzu ve limon suyunu ağız tadınıza göre ayarlayın. Afiyet olsun.
Etli Bamya Yemeği
Malzemeler
250 gr kuşbaşı et
50 gr kuru bamya (1 bağ)
Yarım limonun suyu (Bamyaları haşlamak için)
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 su bardağı sıcak su
1 adet soğan
5-6 adet arpacık soğan
1-2 domates
1-2 yemek kaşığı salça
1 limonun suyu
Tuz
Yapılışı: Bamyaları tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ve yarım limonun suyunu ekledikten sonra hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ocaktan alıp suyunu süzdükten sonra üzerlerine soğuk su dökün. İpten çıkarın. Soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye zeytinyağını, eti alıp, etler suyuna salıp çekinceye kadar kavurun. Bu sırada soğanları ilave edin. Etler ve soğanlar kavrulduktan sonra arpacık soğanları, küp küp doğranan domatesleri ve salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Üzerine yaklaşık 2 su bardağı sıcak su, tuz ve bir limon suyu ilave edip etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Etlerimiz yumuşayınca bamyaları ekleyip etler ve bamyalar pişene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Afiyet olsun.
Kabak Yemeği
Malzemeler
1 kg. Kabak
1 kuru soğan
salça
yağ
tuz
3 diş sarımsak
5-6 yaprak kurutulmuş fesleğen (feslikan)
Yapılışı: Soğan hafif kavrulur. Salça eklenir karıştırılır. Kabak eklenir kavrulur. Feslikan yapraklarını isterseniz bütün isterseniz elinizde ufak parçalar yaparak yemeğe ekleyin. Pişerken sarımsak ezip ekleyin. Suyunu ve tuzunu arzunuza göre ayarlayın. Kabaklar pişince ocağın altını kapatın. Afiyet olsun.
Kıymalı Karnıbahar Yemeği
Malzemeler
200 gr. Kadar kıyma
1 adet karnabahar
1 soğan
2-3 adet havuç
3-4 diş sarımsak
salça
tuz
sıvı yağ
Yapılışı: Kıyma kavrulurken soğan doğranır eklenerek beraber kavrulmaya devam edilir. Salça eklenir. Biraz daha kavrulur. Doğranmış karnabahar ve havuçlar eklenir. Biraz su eklenir. Karnıbahar ve havuçlar biraz pişerken sarımsak ezilir ve eklenir. Tuz ve suyunu kendi arzunuza göre ayarlayın. Afiyet olsun
Özbek Pilavı
2 su bardağı pirinç
1 kuru soğan
250 gr kuşbaşı et
2 adet havuç
2 yemek kaşığı tereyağı
Sıvı yağ
Tuz
Su
Yapılışı: Tencereye sıvı yağ ve tereyağını alın. Kuşbaşı eti ekleyip kavurun. Etler suyunu çekince küp doğranmış soğanı ve rendelenmiş havuçları ekleyin ve kavurun. Pirinci ekleyip kavurun. Suyunu ve tuzunu ayarlayarak ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Pişince altını kapatın. Afiyet olsun.
Arpa Şehriye Pilavı
Malzemeler
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı tel şehriye
1,5 su bardağı kadar su veya tavuk suyu (şehriyeye göre ilave edilebilir)
Tuz
Yapılışı: Teflon tencereye yağı koyup şehriyeleri ilave edin. Şehriyeler kızarıncaya kadar kavurun. Suyu dökün ve tencerenin kapağını kapatın. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin ve altını kapatıp demlenmeye bırakın. Afiyet olsun.
Domatesli Maydanozlu Makarna
Malzemeler
1 paket makarna
1 kuru soğan
1-2 domates
1 avuç maydanoz
Tuz
Yapılışı:Makarna suda haşlanır. Kuru soğan küp küp doğranır ve kavrulur. Üzerine küp doğranmış domates eklenir ve kavrulur. Tuzu ayarlanır. Ocağın altı kapatılır ve doğranmış maydanoz eklenip karıştırılır. (Maydanoz kavrulmayacak soğan ve domates kavrulduktan sonra ocağın altı kapatılınca sıcakken maydanoz eklenir ve karıştırılır) Sosu, haşlanmış süzülmüş makarnaya eklenip, karıştırıp servis edilir. Afiyet olsun.
Fırında Bütün Tavuk
Malzemeler
1 adet tavuk
1 adet fırın poşeti
İsteğe bağlı olarak tereyağı sürebilirsiniz
Ağız tadınıza göre tuz ve baharatlar
Yapılışı: Tavuk bütün olarak fırın poşetine konur. Poşetin ağzını kapattıktan sonra poşete birkaç delik açılır. 200 derece fırına sürün. Üzeri kızarınca içinin pişip pişmediğini kontrol ederek tekrar pişirin. Afiyet olsun.
Meyhane Pilavı
Malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur
3. 5 su bardağı sıcak su
2 orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 domates rendesi
1 adet patates
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 dolu yemek kaşığı biber salçası
tuz
karabiber
Yapılışı: Pilav tenceresine sıvı yağı ardından küp küp doğranan soğanları koyup kavurun.
Henüz pembeleşme den küçük küp küp doğranan patatesleri ekleyin.
Kavurmaya devam edin sırayla küçük doğranan çarliston biberleri ve rendelenen sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
Üzerine domates rendeleyip, salçayı da ekleyerek kavurmaya devam edin. Yıkayıp süzülen bulgurları ekleyip bir iki karıştırarak salçalı soğanlı içle bulguru iyice özleştirerek karıştırın.
Üzerine tuz, pul biber ve sıcak suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapayarak kısık ateşte suyun kendini çekip bulgurlar yumuşayana kadar pişirin.
Fırında Peynirli Kabak Sandal
Malzemeler
1 kg kabak
250 gr. kadar beyaz peynir
2 adet domates
2 yeşil biber
1 kırmızı biber
10 dal kadar maydanoz
100 gr kaşar rendesi
tuz
karabiber
Yapılışı: Kabakların kabuklarını soyun. Kabakları uzunlamasına ikiye bölün ve ortasındaki yumuşak çekirdekli kısmı bir bıçak yardımıyla çıkarın.
Bir tencerede içerisini çıkardığınız kabakları koyun ve üzerlerini iki parmak geçecek kadar su koyup ocağa koyun. Su kaynadıktan sonra yaklaşık 3 – 5 dakika kadar daha haşlayın. Ama diri kalmasına dikkat edin.
Haşlanan kabakları fırın kabına veya borcama dizin. Kabaklar haşlanırken bir kap içine peyniri ezin. İçerisine domatesleri küp küp doğrayın.
Biberleri ve maydanozları ince ince kıyın. Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekin.
Hazırladığınız peynirli harcı kabakların içine doldurun. Üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini serpin. Fırında peynirler kızarana kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Fırında Kabak Mücver
Malzemeler
1-2 adet kabak veya dolmalık veya başka bir şey için oyduğunuz kabak içi
1 kuru soğan
1 yumurta
1 avuç maydanoz
3-4 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
Aldığı kadar un ( kabak miktarına göre un artabilir)
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Kabaklar rendelenir. Kabak içi kullanacaksanız küçük küçük doğrayın. İçine doğranmış veya rendelenmiş soğan (soğan rendelenirse sulanır, un miktarı artabilir) doğranmış maydanoz, yumurta, sıvı yağ, tuz ve baharatını ekleyin. Un miktarını çok sulu olmayacak şekilde ayarlayın. 180 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Tavuklu Bezelye Yemeği
Malzemeler
250 -300 gr tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
Yarım kg. bezelye
2 adet orta boy patates
3 adet orta boy havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı tuz
Zeytinyağı
Su
Yapılışı: Zeytinyağı koyulmuş bir tencereye ince ince kıyılmış soğanları koyup, pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra tavuk göğsünü ekleyip, suyunu bırakana kadar kavurun. Ardından salça ve bezelyeyi ekleyip, karıştırın.
Daha sonra etlerin üzerine 4 su bardağı su döküp, kaynamaya bırakın. Bezelyeler yarı pişmiş kıvamda iken küp küp doğranmış patatesleri ve havuçları ekleyin tuzunu ayarlayın. Patates ve havuç ta piştiğinde ocağı kapatın.Yemeği pişirirken suyunuz eksilirse yetersiz olursa kaynamış olarak sıcak su ekleyin. Afiyet olsun.
Fırında Peynirli Kırmızı Biber Dolması
Malzemeler
Kırmızı dolmalık biberler (Ben normal kırmızı biber kullandım)
200 gr kadar beyaz peynir
2 adet domates
2 yeşil biber
10 dal kadar maydanoz
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Beyaz peynir çatalla ezilir. İçine domates, yeşil biber ve maydanoz küçük küçük doğranır. Tuz, karabiber eklenir. Kırmızı biberlere bu harcımızdan paylaştırılır. Fırına sürülür. Afiyet olsun.
Susamlı Kekikli ve Fesleğenli Baget
Malzemeler
1 paket baget (8 adet var içinde)
2 yemek kaşığı yoğurt
Susam
Kekik
Fesleğen
Tuz
1 adet fırın poşeti
Yapılışı: Fırın poşetinin içine yoğurt ve baharatlar eklenir. Bagetlerde konularak poşet içinde sallanarak sos karıştırılır. Fırın poşetinin ağzı aparatı ile kapatılır. Borcam içine koyup bir kaç delik açılır. 200 derecede pişirilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder