Pastalar &Tartlar

Muhallebili Yaş Pasta


Kek için;

4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un

Muhallebi için;

1 litre süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik un
2 paket vanilya

Üzeri için;

Kırılmış fındık, fıstık

Yapılışı Kek için yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Süt, sıvı yağ, vanilya ekleyip karıştırıyoruz. Un ve kabartma tozunu da ekleyip topaklanmasını önleyerek karıştırıyoruz. Yuvarlak kelepçeli kalıba karışımımızı döküyoruz.175 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Muhallebilisi için bütün malzemeleri bir tencerede karıştırıp ocakta pişiriyoruz.

Fırından çıkan keki soğutup kalıptan çıkarıyoruz. Dikkatlice katını ayırmak için kesiyoruz. Kekin alt tabanınına muhallebili karışımın yarısını döküyoruz. İçine çikolata rendesi veya fındık kırıntısı koyabilirsiniz. Diğer keki de üzerine kapatıyoruz. Kalan muhallebiyi döküyoruz. Üzerine fındık ve fıstık serpiyoruz.



Pratik Yaş Pasta Yapılışı


Malzemeler
Hazır pasta tabanı


Sos için;
3 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı kakao
80 gr bitter (sütlü) çikolata
2 yemek kaşığı nişasta
1 kahve fincanı un

Üzeri için;
Pasta süsü

Yapılışı;  Pasta tabanın altını süt ile ıslatalım, ıslatılmazsa çok kuru oluyor. Sos için çikolata hariç malzemelerin hepsini karıştıralım ve ocakta pişirelim. Altını kapattıktan sonra çikolatayı katıp eritelim ve karıştıralım. Pasta tabanının ıslattığımız alt tabanına bu sostan sürelim. Diğer tabanı da süt ile ıslatarak üzerine kapatalım. Kalan sosu da üzerine dökelim. Pasta süsü ile süsleyelim.




Halleyli Pasta

Malzemeler
1 poşet krem şanti
1 paket 10 lu halley
İsteğe göre kuru üzüm, ceviz, fındık, muz vb ekleyebilirsiniz
Yapılışı:  Krem şantiyi çırpın. İçine halleyleri ekleyin. Ben kuru üzüm ekledim. Siz istediğinizi ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.



Kozalak Tatlısı



Malzemeler

250 gr veya 500 gr kornfleks (mısır gevreği) ben 3 su bardağı kadar kullandım
1 adet metro veya caramio
40 gr bitter çikolata
1-2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı bal
     

 Yapılışı:  Tereyağı, bitter çikolata ve metro ufak parçalar halinde uygun bir kaba alınarak mikrodalgada eritilir. Yada benmari usulü ocakta, kaynayan sıcak su üzerine dayanaklı bir kap konularak eritilir. Üzerine kornflakes eklenir karıştırılır. Karıştırırken 2 kaşık bal da eklenir. Şekil vermek için türk kahvesi fincanına veya limon sıkacağının çukur yerine, içini ilk önce hafif ıslatarak (çok ıslak olmasın) malzemeden konularak kaşığın tersi ile bastırılır. Servis tabağına ters çevrilerek üstten bir iki tık tık vurarak çıkartılır. Afiyet olsun.


Şarlot (Rulo Kümbet) Pasta



Malzemeler

3 paket hazır rulo kek veya evde yapılmış rulo kek
2 poşet krem şanti ( ben kakaolu kullandım tercih size kalmış)
2 su bardağı süt
1 adet elma
1 adet muz

Yapılışı: Rulo keki dilimleyip çukur bir kap içine dizelim. 2 poşet krem şanti ile 2 su bardağı sütü çırpalım. İçine minik minik doğranmış elma ve muz ekleyip karıştıralım. Dizilen rulo kek üzerine boşaltalım ve üzerini düzleyelim. Rulo keklerden kalanları da yerleştirelim. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirelim. Afiyet olsun. 


Kırıntı Hamurlu Elmalı Barlar (Crumble)




Malzemeler
4 su bardağı elma (küçük küçük dilimlenmiş)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz karanfil
1 limon (kabuğu ve suyu)
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
Hamuru için;

1,5 su bardağı beyaz şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 su bardağı un
1 su bardağı soğuk tereyağı
1 adet yumurta
Yarım çay kaşığı tuz


Yapılışı: Bir kap içine elmalar küçük dilimler halinde doğranır, tarçın ve karanfili ekleyin karıştırıp bir kenarda bekletin.
1 bardak şekeri, unu, kabartma tozunu, tuzu, limon kabuğunu, tereyağı ve yumurtayı, hamur kırıntılı olana kadar blenderdan geçirin.
Blenderdaki hamurun yarısıyla dikdörtgen borcamın (yada kare yada yuvarlak) tabanını, elinizle bastırıp yayarak kaplayın.
Başka bir kapta geri kalan şekeri, mısır nişastasını ve limon suyunu karıştırın. Bu karışımı kenarda bekletilen elmalı karışıma ekleyin, elmaları karıştırdıktan sonra borcama yaydığınız hamurun üzerine dökün.
Elmaların üstüne geri kalan kırıntı hamurunu serpiştirin. 190 derecede ısıttığınız fırınınızda 40-45 dakika, kırıntılar kızarana dek pişirin.
Fırından çıktıktan sonra, soğumasını bekleyin ve istediğiniz şekilde kesip servis yapın.




Pratik Çilekli Pasta Tarifi


 

Malzemeler

1 adet pasta tabanı
2,5 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
4 yemek kaşığı irmik (tepeleme olmasın)
Doğranmış çilek
Üzerinin jölesi için

1 su bardağı kan portakalı suyu veya vişne suyu
5 yemek kaşığı kadar şeker
2 yemek kaşığı nişasta


Yapılışı: 1 adet pasta tabanını süt ile ıslatın. Süt, şeker ve irmiği karıştırarak pişirin. İlk sıcaklığı gidince pasta tabanın üzerine dökün. Doğranmış çilek ile süsleyin. Jöleyi pişirin. İlk sıcaklığı gidince çileklerin üzerine kaşığın tersi ile sürün. Afiyet olsun.



Resimli Doğum Günü Pastası (3 Katlı)





Malzemeler
1 adet kakaolu pasta tabanı
1 adet sade pasta tabanı
2 paket krem şanti veya pasta kreması
2 adet kivi
1 adet muz
1 kase çikolatalı fındık veya çikolatalı üzüm (Bim ürünü)
Rendelenmiş bitter çikolata
1 adet pasta resmi (Pasta malzemeleri satan yerden pasta üzerine çıktı alınır)


Yapılışı: 1 adet kakaolu pasta tabanını şekerli su ile ıslatın. İnce tabaka halinde pasta kreması veya krem şanti sürün. Dilimlenmiş kiviyi üzerine dizin. Tekrar pasta kreması veya krem şanti sürün. Üzerine sade pasta tabanını koyup şekerli su ile ıslatın. İnce tabaka krem şanti sürün. Üzerine Çikolatalı fındık dizin. Tekrar krem şanti sürün. Üzerine kakaolu pasta tabanı koyup şekerli su ile ıslatın. Diğerlerindeki işlemi yapın. Muz dizin. Krem şanti ile her tarafı kaplayın. Resimli şekeri dikkatli bir şekilde kağıdından çıkartarak pastanın üzerine yerleştirin. Şeker kağıdında boş olan yere gıda boya kalemi ile isim yazdım. Sizde bulabilirseniz yapabilirsiniz. Pastanın kenarlarına, yanlarına rendelenmiş çikolata ile süsleyin.



Nefis Vişneli Ve Kakaolu Cheesecake





Malzemeler

Tabanı için;

2 paket kakaolu bisküvi
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı kadar süt

Krema için;
1 paket 300 gr lık labne
1 paket krema
1 su bardağı lor peynir

Sos için;
2,5 su bardağı vişne suyu
4-5 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker


Yapılışı: Bisküviler un haline gelinceye kadar ezilir. Eritilmiş tereyağı ile süt eklenir ve karıştırılır. Pasta kalıbına bisküviler kaşığın tersi ile bastırarak yerleştirilir. Kenarlarına doğru yayarak duvar şeklinde yapabilirsiniz. Krema için labne ile krema 3-4 dk mikserde çırpılır. Lor peyniri eklenir, biraz daha çırpılır. Bisküvi olan kalıba dökülür. Buzdolabında dinlendirilir. Sos için malzemeler tencerede karıştırarak pişirilir. Kaynadığında şeffaf bir görünüm oluşacaktır. Bir kaç dakika kaynayınca kapatılır. İlk sıcaklığının gitmesi beklenir. İlk sıcaklığı giden sos da kalıba dökülür. Buzdolabında dinlendirilir. (Akşam yemek için sabahtan yapın. Buzdolabında dinlenmesi açısından) Afiyet olsun.



Nescafeli Parfe



Malzemeler2 poşet krem şanti
1 yemek kaşığı kadar gold nescafe
1 paket küçük boy negro
1 paket küçük boy kremalı burçak bisküvi
2-3 adet halley bisküvi
3 yemek kaşığı kadar doğranmış kuru kayısı
2 yemek kaşığı kadar kuru üzüm


Yapılışı: Krem şanti 1 veya 1, 5 su bardağı su ile çırpılır. İçine nescafe toz halinde koyulur çırpılır. Krema koyuluğunu göz kararı ayarladım. Ne cıvık ne de katı olmayacak şekilde. Küçük boy burçak ve negro bisküvileri içine boşaltılır. Halley bisküviler küp küp doğranır ve ilave edilir. Kuru kayısı ve kuru üzümde varsa eklenir. Yoksa bisküviler de yeter. İçine istediğiniz meyveyi koyabilirsiniz. İstediğiniz bir kalıba koyup buzlukta 24 saat dinlendirilir. (Ben gece yaptım. Ertesi gün akşam yemek için. ) Uzun dinlenince daha iyi oluyor. Buzluktan çıkarıp dilimleyin üzerini istediğiniz şekilde süsleyin. Tarif tamamen bana ait hiç bir yerden bakmadım. Denedim güzel oldu.


Çilekli Crumble
 

Malzemeler
125 gr (minik küp şeklinde doğranmış ve soğuk) tereyağı
1 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri
5 Türk kahvesi fincanı un
1 çimdik tuz
1 yumurta sarısı (oda sıcaklığında)
2-3 çorba kaşığı buzlu/soğuk su

Kıtır hamuru için üzerine;
1,5 çay bardağı un
2 Türk kahve fincanı şeker
Çeyrek çay kaşığı tuz
125 gr tereyağı (soğuk ve minik küpler halinde doğranmış )

Çilek dolgu için;
750 gr çilek
2 Türk kahvesi fincanı şeker
4 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
1 çimdik tuz


Yapılışı: Un, pudra şekeri, tuz ve tereyağı derin bir kabın içinde mikserin en düşük devriyle ve kısa aralıklarla hamur, ekmek kırıntısı gibi olana kadar karıştırılır. Yumurta sarısı ve soğuk su eklenip biraz daha karıştırılır. Hamur yuvarlak hale getirilip streç film ile sarılıp 15 dakika kadar buz dolabında  dinlendirilir.

Çileklerin sap kısımları çıkarılır ve yıkanır. Büyüklüğüne göre 2′ye veya 3′e kesilir. Havlu kağıtla fazla suyu alınır (çileklerin mümkün olduğunca kuru olmaları gerekiyor) Geniş bir kabın içinde çilekler, toz şeker, mısır nişastası ve tuz karıştırılıp oda sıcaklığında beklemeye alınır.

Karıştırma kabının içine un, tuz ve şeker alınıp, minik küpler halinde kesilen soğuk tereyağı mikserin en düşük devriyle ve kısa aralıklarla (tereyağ küplerinin tamamı una bulanıncaya kadar ve iri taneli kum/ekmek kıvamına gelene kadar) karıştırılır. Buradaki önemli noktası hamurun bir araya gelmemesine özen göstermek. Aksi halde, piştikten sonraki kıtır kıvamı yakalayamazsınız. Mikseri bu yüzden yavaş ve kısa aralıklarla çalıştırmalıyız. Hamur istenilen kıvama gelince oda sıcaklığında bir kenarda bekletilir.

Fırını önceden 190 derecede ısıtılır. Borcam tereyağı ile hafifçe yağlanır. Buzdolabına kaldırmış olduğumuz tart hamuru çıkarılır. İki yağlı kağıt arasında veya çok az unladığınız bir tezgah üzerinde merdaneyle nazikçe açılır. Hamur kullanacağınız kalıbın kenarlarını da tam olarak kaplayabilmek için, kalıptan biraz daha büyük açılır. Hamur kalıbın içine  yerleştirip (merdaneyle açmak istemezseniz, elinizle de yerleştirebilirsiniz ama eşit kalınlıkta yaymaya özen gösterin) kalıbın kenarlarından iyice bastırılır ve üzerine çatalla delikler açılır. Kenarlardan taşan fazla hamuru keserek alınır.

Daha önceden hazırlamış olduğumuz çilek(çok fazla sulandıysa bir süzgeç yardımıyla fazla suyunu süzdürerek) tart hamurunun üzerine dökülür ve oda sıcaklığında bekletmiş olduğumuz ekmek kırıntısı görünümündeki hamur, çileklerin üzerine serpiştirilir. Önceden ısıtılan fırının orta rafında, hamurun üzeri kahverengileşinceye kadar (yaklaşık 30-40 dk. ) pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra yarım saat kadar dinlendikten sonra servis edilir. Afiyet olsun.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...