Sütlü & Şerbetli Tatlılar

Tiramisu


Malzemeler
1 hazır kakaolu pasta tabanı (2 katlı)
2 yemek kaşığı nescafe
2 yemek kaşığı toz şeker
1 kupa bardağı sıcak su

Krema malzemeleri;
1 litre süt
1 adet yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
4 kahve fincanı un
1 paket labne peyniri ben 300 gr kullandım (300gr olanı biraz daha yoğun tat vermesi için , isterseniz siz 200 grlık kullanabilirsiniz)

Üzeri için;
Kakao

Yapılışı  Öncelikle krema malzememizi hazırlıyoruz. Süt, yumurta, şeker ve unu çırpıcı ile karıştırıp çırpıyoruz. Topaklanma olduysa eziyoruz. Ocağa alıp muhallebi şeklinde pişiriyoruz. Pişen muhallebiyi soğumaya bırakıyoruz. 10 dk kadar dinlendikten sonra labne peynirini ekleyip hızlıca karıştırıyoruz.

Daha sonra hazır pasta tabanın altını kelepçeli kalıba yerleştiriyoruz. Üzerini nescafe ile ıslatıyoruz. Hazırlamış olduğumuz kremanın yarısını döküyoruz. Pasta tabanın diğer yarısını da nescafe ile ıslatıp bunu da kalıba yerleştiriyoruz. Kalan kremayı da üzerine döküyoruz. Üzerini kakao ile kaplıyoruz. Buzdolabında 1-2 saat dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.




Pratik Sütlü İrmik Tatlısı




Malzemeler

4 su bardağı süt
7 yemek kaşığı toz şeker
7 yemek kaşığı irmik

Üzeri için
Çikolata rendesi
Mevsim meyvesi



Yapılışı  Tencerede süt, toz şeker, irmik karıştırarak pişirilir. Kelepçeli kalıba dökülür. Üzerine çikolata rendelenir. Meyveler ile süslenir. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir.


Muhallebili Çıtır Kadayıf


Malzemeler

300 gr kadar kadayıf
1 su bardağı ezilmiş ceviz
yarım su bardağı kadar toz şeker
2-3 yemek kaşığı tereyağı
Muhallebisi için

1lt süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker ( şekerli sevenler ekleyebilir)

Yapılışı: Kadayıflar elimizle parçalanır tereyağ ile kavrulur. İçine ceviz ve yarım bardak toz şekeri de ekleyelim birkaç dk daha kavuralım ve ocağı kapatalım. Tencerede muhallebi malzemelerini ekleyelim çırpıcı ile karıştıralım pürüzsüz olmalı. Sürekli karıştırarak pişirelim. Biraz soğutalım. İlk buharlı sıcaklığı gitsin. Kavrulan kadayıfın yarısını tepsiye eşit şekilde dökelim. Muhallebiyi üzerine dökelim. Geri kalan kadayıfları da muhallebinin üzerine eşit şekilde serpelim.
Dolapta 2-3 saat dinlendirelim. Afiyet olsun.  



Höşmerim Tatlısı




Malzemeler
3 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı kadar un
1-2 yemek kaşığı irmik ( Ben bazen irmik eklemiyorum)
4-5 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı lor peynir
1 adet yumurta
1 su bardağı kadar su

Yapılışı: Tavada un kavrulur. Sonra tereyağı ve toz şeker eklenir karıştırılır. Su eklerken yavaş yavaş ekleyip karıştıralım. Yeterli gelirse fazlasını eklemeyin. Lor peynir eklenir ve karıştırılır. 1 yumurta ayrı bir kapta çırpılır ve eklenir. Karışımın her tarafına yedirerek karıştırılır ve hamur düzlenir. Dümdüz olunca kızartılır. Kızaran tarafı çevirilir. Diğer tarafını kızartılır. Yemek sonrasında ılık servis edilir. Afiyet olsun.

Not: Höşmerim yöreden yöreye farklılık gösteriyor. Bir şehirde hamur kızartılıyor. Bir şehirde kızartılmadan ve yoğun irmikli yapılarak servis ediliyor.





Sütlaç



Malzemeler
1 lt süt
1 su bardağı şeker
2 silme yemek kaşığı pirinç unu
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı su

Yapılışı: Pirinci yıkayın. Tencereye 1 su bardağı suyu ve pirinçleri koyup pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Pirinçler suyunu çekince, sütü ekleyip ara sıra karıştırıp, göz göz olana kadar kaynatın.
Kaynarken kasede pirinç ununu 1 su bardağı soğuk su ile ezin. Kaynamakta olan sütten kaseye 2 kepçe ilave edip karıştırın. Bu karışımı tencereye ekleyin. Ara sıra karıştırarak yaklaşık 20 dakika orta ateşte pişirin.
Şekeri ilave edip 5-10 dakika daha pişirin. Hazır durumda olan sütlacı kaselere paylaştırın. Oda ısısında soğumaya bırakın. Soğuyan sütlaçlara tarçın serpiştirin. Afiyet olsun.



Türk Kahveli Puding

Malzemeler
2 su bardağı süt

4-5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 çay kaşığı Türk kahvesi (yoğun tat olması için tepeleme kullandım)

Yapılışı: Tüm malzemeler tencerede karıştırılır. Topaklanma olmadan sürekli karıştırarak ocakta pişirilir. Kaselere paylaştırılır.


Ispanaklı Süt Dilimi

Malzemeler
3 yumurta
1, 5 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
1 çay bardağı kadar ıspanak püresi
1, 5 su bardağı kadar un (unun cinsine göre farklılık gösterebilir)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması için

2 paket krema (200 gram)
1 paket krem şanti (2 poşet)
1 yemek kaşığı bal
3 damla limon suyu


Yapılışı: 1 avuç ıspanak bir çay bardağı kadar su ile haşlanır. Blender ile püre yapılır. Kek için yumurtalar ile pudra şekerini yaklaşık 5 dakika kadar mikserle çırpın. Sonra içine sırası ile diğer malzemeleri katıp çırpmaya devam edin. Kek malzemesini ben iki aynı büyüklükteki tepsiye bölüştürdüm. Yağlı kağıt serilmiş tepsilere kek hamurunu döktükten sonra spatula ile hamuru tepsinin her tarafına eşit şekilde dağıtıp düzleyin. Keki önceden ısıtılmış 225 dereceli fırına verip toplam 10 dakika fırında bekletin. 7. dakikasında fırının kapağını açıp içerideki buharı dışarı verip kapağı kapatın. Bu şekilde kekte ki kabarmalar iniyor ve kek düz bir şekil alıyor. Sonra geri kalan üç dakika daha fırında bekletip çıkartın. Krema, krem şanti, bal ve limon suyunu bir kaba alıp mikserle iyice çırpın. Katılaşana kadar çırpın hazır hale gelen kremayı dolapta 1 saat kadar bekletin. Bu sayede kekler de iyice soğumuş olur. Kremayı kekin üzerine sürün. Diğer keki üzerine dikkatlice kapatın. Yağlı kağıdı yavaşça çıkarın ve dilimleyin. Afiyet olsun.   





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...